Sjors van der Mark

Herz Ensemble

Website

Componist Kate Moore vormde het Herz Ensemble voor een concert dat ze in 2017 samenstelde voor het Orgelpark in Amsterdam. Ze nodigde musici uit die recent werk van haar hadden uitgevoerd. Deze samenwerking beviel zowel Moore als de musici zo goed dat ze besloten om door te gaan met het ensemble.

Het Herz Ensemble is vernoemd naar Herz Cycle, dat Moore in 2015-2016 schreef voor Lidy Blijdorp, Jellantsje de Vries en Marieke Schut, nu alle drie lid van het ensemble. Cyclus en ensemble delen de zelfde uitgangspunten: vrouwelijke iconografie, de verering van heilige plaatsen, en muziek als ritueel en medicijn. Omdat componist en musici zich gecommitteerd hebben een langere tijd met elkaar op te trekken, stelt hen dat in staat om hun gemeenschappelijke muzikale taal te verfijnen en uit te breiden, en daardoor steeds dieper lagen aan te spreken.

Het Herz Ensemble speelt een belangrijke rol in de concertserie die Moore in het seizoen 2018-’19 als ‘Zielsverwant’ mag samenstellen in het Muziekgebouw aan ’t IJ. De groep grijpt deze kans aan om het repertoire uit te breiden, zowel met stukken van Moore als van verwante componisten.
De kern van het ensemble bestaat uit musici met een grote ervaring in de uitvoering van met name eigentijdse muziek.

Vorige Bericht

© 2023 Sjors van der Mark

Thema door Anders Norén